Recensie: webmaster
'De alchemist: de geheimen van de onsterfelijke Nicolas Flamel' is een erg leuk boek! Een beetje standaard fantasy in de zin van 'onschuldige jongen (in dit geval 'en meisje') blijkt onderdeel van een voorspelling, krijgt magische krachten en moet de wereld redden', maar toch wel erg leuk gedaan.
Ten eerste speelt het zich in deze tijd en in deze wereld af (hoewel niet altijd...) waardoor het vooral voor jongeren (want dat is de doelgroep) erg leuk is, vooral door de vermelding en het gebruik van Ipods, computers, hummers, popmuziek enz. Alle moderne trends passeren de revue, waardoor het voor jongeren levensechter wordt.
Het allerleukste aan dit boek zijn wel de verwijzingen naar allerhande mythes, legenden, al dan niet fictieve historische personen enz. Doordat enkele personages al duizenden jaren oud zijn, hebben zij het ontstaan van die mythes meegemaakt en dat zorgt voor enkele erg leuke en interessante passages. Om een voorbeeld te geven: de zondvloed, weerwolven, vampieren, Egyptische Goden, koning Arthur en Shakespeare, Yggdrasil enz. worden allemaal verklaard a.d.h.v. de avonturen van de 'langlevenden'. Het blijkt steeds weer dat ze erg veel invloed op de geschiedenis hebben gehad en dat is erg leuk gevonden. Op deze manier leren jongeren een hele hoop over geschiedenis en mythologie en wordt hun wereldbeeld vergroot. Het speelt zich ook af in bekende plaatsen zoals Parijs, Alcatraz, enkele steden in Amerika enz.
Het is fantasy, dus komt er ook magie aan te pas. Deze is erg goed beschreven door o.a. het gebruik van geuren en kleuren en het visueel beschrijven van wat er gebeurt. Je kan het je heel goed voorstellen. De magie heeft geen al te groot ‘deus-ex machina’-gehalte en komt daardoor ook vrij geloofwaardig over. De twee hoofdpersonages zijn even verwonderd als de lezer over wat er allemaal gebeurt en dat maakt identificatie met hen gemakkelijker. Het gedrag van Josh en zijn twijfels zijn soms wat ongeloofwaardig en storend, maar dat wordt goed gecompenseerd door het volwassen gedrag van zijn zus.
De schrijfstijl is niet al te moeilijk, maar ook weer niet eenvoudig. Het zit wat tussenin. Dit maakt dat het boek niet helemaal geschikt is voor jongeren met een laag leesniveau, hoewel het misschien wel een uitdaging kan zijn. De leeftijd van de doelgroep van het boek is rond de veertien - vijftien jaar (met vijftienjarige hoofdpersonages niet zo verrassend), adolescenten dus.
Besluit: vooral als je geïnteresseerd bent in mythologie en geschiedenis is dit boek eentje om duimen en vingers bij af te likken. Het verhaal zelf is boeiend en mysterieus genoeg om ook de lezer die niet van fantasy houdt te boeien, mits het leesniveau niet te laag is. Hoewel het een eerste deel uit een reeks van zes is, is dit deel netjes afgesloten! Een reeks van zes wil zeggen: nog veel leesplezier in het vooruitzicht!
Wim Leenaerts